Els antecedents del Jazz

Durant la colonització europea d'Amèrica mancava mà d'obra, així, els terratinents blancs van superar els seus problemes comprant esclaus procedents de la costa oest africana. Aquests esclaus eren portats fins a Amèrica, on eren comprats, i estaven obligats a treballar i vuire en condicions de misèria. De la barreja que els esclaus feren de les seves tradicions musicals africanes amb la música europea dels colons van sorgir nous estils musicals.

WORKSONGS o CANÇONS DE TREBALL
Eren cançons que els esclaus cantaven mentre treballaven per supotar les dures i monòtones feines. El ritme de treball els hi servia de base i s'acompanyaven amb el so de les eines. S'utilitzava com a forma el call and response, on el líder de la quadrilla iniciava el cant i la resta el responia.



ESPIRITUALS i GOSPEL
Els espirituals són cants de tema religiós que les comunitats negres cantaven a les esglésies en les seves celebracions litúrgiques. Com les worksongs, seguien la forma call and response (en aquest cas entre el predicador i la congregació) i incorporaven el picar de mans i moviments rítmics del cos.

El Gospel es considera una evolució dels espirituals amb una temàtica més optimista i amb un caràcter més alegre i extravertit. Aquest estil traspassà els llindars de l'església, arribant a interpretar-se a les sales de concert i difonent-se pels mitjans de comunicació.
Joshua fit the battle of Jericho, Mahalia Jackson


BLUES
El Blues comença a formar-se a les comunitats negres de les zones rurals dels estats del sud, tot i que a poc a poc va anar difonent-se per les principals ciutats.
El clima del blues és lent, trist, tens i amb una certa dosi d'ironia. Generalment s'interpretava per un cantant acompanyat d'una harmònica, una guitarra, un banjo o un piano, en el que l'esclau expressava la tristesa de la seva situació acceptant amb resignació el seu destí.
Les característiques més destacables del Blues són les següents:
  • Ús de les blue notes.
  • Desafinació intencionada.
  • Ús de l'slide.
  • Adopta la forma musical de la roda de blues.
Me and the Devil Blues, Robert Johnson 

St. Louis Blues, Bessie Smith


RAGTIME
Fou la primera música creada per afroamericans en tenir acceptació entre el públic blanc. Era música per a piano en la que no hi havia improvisació (doncs s'escrivia en partitures). Es caracteritza pel contrast entre una línia de baix de ritme simple i enèrgic (mà esquerra del pianista) i una línia melòdica sincopada (mà dreta del pianista).

The Entertainer, Scott Joplin

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada